Am discutat in articolele anterioare despre Yin si Yang, cele 5 elemente, acum vom aborda subiectul ciclurilor elementelor.
Chinezii numesc cele cinci elemente wu xing (wu= 5, xing = a merge, a se misca).
Desi cele 5 elemente sunt clasificate ca lemn, foc, pamant, metal si apa, aceste denumiri sunt de fapt o modalitate de a ne referi la miscarile, actiunile si schimbarile care au loc in fiecare nivel al vietii.
Elementele nu sunt statice, ci se hranesc unul pe altul sau se inving unul pe celalalt. Toate sunt tipuri de energi ce creeaza si transforma tot ce inseamna viata, fiind deci prezente in toate lucrurile.
Interactiunea elementelor poate fi productiva sau distructiva: uneori se inving unul pe celalalt, alteori se creeaza unul pe altul, alteori unul ii reduce puterea celuilalt. Si astfel putem clasifica interactiunea elementelor in:
Ciclul nasterii – un element da nastere altui element si se creeaza intre ele o relatie de armonie – Lemnul da nastere focului care creeaza la randul lui pamantul; din pamant iese metalul care da nastere apei; apa creste lemnul
Ciclul distrugerii – este o relatie de control, de distrugere, de cucerire intre cele 5 elemente. Apa stinge focul, focul topeste metalul, metalul taie lemnul, lemnul astupa pamantul, pamantul absoarbe apa.
Atunci cand se evalueaza Feng Shui-ul unei camere sau al unei case, este important sa stii cum se combina elementele unul cu altul. Va trebui sa afli daca elementele sunt in armonie sau in dezacord. Astfel vei putea ajunge la o concluzie referitoare la cele mai bune remedii pentru acel sector al casei.
In concluzie, cunoasterea modului in care cele 5 elemente interactioneaza este extrem de importanta, la finalul analizei putand gasi remediile cele mai benefice.